ကြ်န္မတို ့ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ စားေလ့ရွိတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ၾကက္ဥ ဆိုတာ အခြံအေရာင္က ညိဳ၀ါ၀ါနဲ ့၊ ျပဳတ္စားစား ေၾကာ္စားစား စားလို ့ရ၊ အျပင္က အကာက အျဖဴေရာင္၊ အတြင္းက အႏွစ္ အ၀ါေရာင္နဲ ့ ခ်စ္စရာ အလံုးအခဲေလးေတြလို ့ လူတိုင္းက သိၾကမွာပါေနာ္…။ သူ ့ကို စားရင္ အားရွိတယ္၊ အဟာရျဖစ္တယ္လို ့လဲ အၾကမ္းဖ်ဥ္းေတာ့ သိၾကမွာပါ။ အခု ေနာက္ပိုင္း က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ အသိပညာေတြ တိုးတက္လာတဲ့ေခတ္မွာေတာ့ သူ ့ကိုစားရင္ အဆီတက္တယ္၊ ကိုလက္စထေရာ တက္တယ္ လို ့အမ်ားက သိလာၾကတဲ့ အခါ သူ ့ကိုေရွာင္သူေရွာင္ ရွားသူရွား၊ စားတဲ့အခါမွာလဲ အျဖဴေရာင္ အကာကိုသာစားၿပီး အႏွစ္ကို ဖယ္သူဖယ္နဲ ့ စိမ္းစိမ္းကားကား ခြဲခြဲျခားျခား ျပဳမူလာတတ္ၾကတာကိုလဲ ေတြ ့ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဘယ္လိုဘဲျဖစ္ျဖစ္ ၾကက္ဥ ဆိုတဲ့အရာကို မၾကိဳက္လို ့မစားရင္သာရွိရမယ္၊ ၾကက္ဥကို မစားဖူးပါဘူး ဆိုတဲ့သူေတာ့ မရွိသေလာက္ပဲ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္္။
သက္ေ၀ တစ္ေယာက္ ၾကက္ဥဟင္းနဲ ့ ထမင္းစားျဖစ္တဲ့ တစ္ညေနမွာ (အလုပ္မရွိ အလုပ္ရွာၿပီး...) ၾကက္ဥတစ္လံုး ရဲ ့အသံုး၀င္္မႈ အေၾကာင္းကို (ၾကီးၾကီး က်ယ္က်ယ္ နဲ ့ေနာ္...) စဥ္းစားၾကည့္ရင္း လူေတြဟာ သူ ့ကို နည္းလမ္း အသြယ္သြယ္ နဲ ့အသံုးခ်ၾက၊ စားပံုစားနည္း အမ်ိဳးမ်ိဳး နဲ ့ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ တတ္ၾကတာကို ေတြးမိသြားရာကေန ဒီပိုစ့္ေလးကို ေရးျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥ ကို ခ်က္ပံုခ်က္နည္း၊ စားပံု စားနည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ကြ်န္မ လက္လွမ္းမွီသေလာက္၊ သိသေလာက္ စဥ္းစားၿပီး ေရးထားပါတယ္။ အခုေရးထားတဲ့ နည္းေတြထဲမွာ မပါတဲ့ အျခားေသာ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း အသစ္ အသစ္ မ်ားရွိေသးတယ္ ဆိုရင္လဲ ျဖည့္စြက္ေပးပါေနာ္။
ၾကက္ဥကို ဟင္းလ်ာတစ္ခု အေနနဲ ့စားတတ္ၾကပံုေတြကေတာ့…
၁။ အလြယ္ဆံုးအေနနဲ ့ကေတာ့ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္.. ေလးစိတ္ စိတ္ၿပီး ဆီေလးဆမ္း၊ ထမင္းပူပူေလးနဲ ့စား…။
သူ နဲ ့လိုက္ဖက္တာကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တို ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္တို ့ပါ။
(ငယ္ငယ္က မႏၱေလးကို မီးရထားနဲ ့ခရီးသြားရင္ လမ္းမွာစားဖို ့ေမေမ ခ်က္ယူလာေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းေတြထဲက တစ္မ်ိဳးပါ။ ေျခာက္ေျခာက္ေသြ ့ေသြ ့နဲ ့ သယ္ရယူရ လြယ္ကူၿပီး ထမင္းလဲၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ခုအျဖစ္ ခဏခဏ အမွတ္ရေနပါတယ္။)
၂။ ေနာက္အလြယ္ဆံုး တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္ဥကို အလံုးလိုက္ မက်က္တက်က္ေၾကာ္… ဒါလဲ ထမင္းျဖဴ ပူပူေလးနဲ ့စား.. ေကာင္းတာဘဲ။ လြယ္ကူၿပီး အခ်ိန္ကုန္သက္သာ အဟာရျဖစ္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳး ဆိုရင္လဲ မမွားပါ။ (ခ်ဥ္ေပါင္နဲ ့မွ်စ္ေၾကာ္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးနဲ ့ဆို စားလို ့ ေကာင္းမွေကာင္း။)
၃။ ေနာက္တစ္ခါ က်က္ေအာင္ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္စိမ္း၊၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့၊ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္တို ့နဲ ့သုတ္စားတာပါ။ ပဲၾကာဆံျပဳတ္ေလး နဲ ့ အာလူးျပဳတ္ေလး ပါးပါးလွီးထည့္ႏိုင္ရင္ ပိုေတာင္ေကာင္းေသး။ စိတ္ရွည္ေသာ အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္ေပါ့…။
(သက္ေ၀နဲ ့ေတာ့ လားလားမွ မဆိုင္ေပါင္...)။
၄။ ၾကက္သြန္နီေလးကို ပါးပါးလွီး ဆားနဲနဲ နဲ ့နယ္ၿပီးေဆး၊ ၾကက္ဥကို အဲဒီ ၾကက္သြန္နီနဲ ့ေရာေခါက္ၿပီးေၾကာ္…။ စိတ္ရွည္ရင္ အဲဒီထဲကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို ့ ၀က္အူေခ်ာင္းတို ့ပါးပါးလွီးၿပီး ေရာေၾကာ္ရင္လဲ ရေသးတယ္ေလ…။
(အိမ္မွာ ဟင္းမရွိတဲ့ေန ့တို ့၊ ဟင္းက်န္တာ နဲေနတဲ့ ေန ့မ်ိဳးေတြမွာ အၾကံအဖန္ ထုႏိုင္တဲ့ နည္းေကာင္းတစ္ခုပါ။)
၅။ ၾကက္ဥကိုျပဳတ္၊ ျငဳတ္သီး ၾကက္သြန္ေထာင္း ဆီသပ္ၿပီး ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ထည့္၊ ၿပီးေတာ့ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ထည့္၊ အေပါ့ အငန္ျမည္း ၾကက္ဥျပဳတ္ကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးထည့္၊ မဆလာေလး အုပ္လိုက္ရင္ ၾကက္ဥခ်ဥ္ေရဟင္း ရေရာေပါ့၊ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္ထည့္မယ့္အစား ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ခ်ဥ္ဟင္းအရည္ထဲကို ၾကက္ဥအစိမ္းလိုက္ ေဖါက္ထည့္ ၿပီးေတာ့လဲ ခ်က္တတ္ၾကတာေတြ ့ဖူးပါတယ္။ လြယ္လဲလြယ္ကူ၊ အခ်ိန္ကုန္ သက္သာ၊ အျမင္လဲ တစ္မ်ိဳးဆန္း၊ စားလို ့လဲေကာင္းပါတယ္။
(ေမေမကေတာ့ တစ္ခါတစ္ရံဆို အဲဒီထဲကို ရံုးပတီသီးႏုႏုေလးေတြ လက္တစ္ဆစ္ေလာက္စီ ပိုင္းၿပီးထည့္တတ္ပါတယ္။)
၆။ ဒီတစ္ခါက်ေတာ့ အေပၚကလိုဘဲ ၾကက္ဥကိုျပဳတ္၊ ၾကက္သြန္နီေတြ ပါးပါးလွီး ဆီသပ္၊ ၿပီးရင္ ျငဳတ္သီး အၾကမ္းမႈန္ ့ နဲ ့ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ပါထည့္ၿပီး ဆီသပ္၊ ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ေလးစိတ္စိတ္ထည့္၊ ငန္ျပာရည္ အခ်ိဳမႈန္ ့ေလး အေနေတာ္ေအာင္ထည့္… ဒါကိုေတာ့ ၾကက္ဥဆီျပန္ လို ့ေခၚၾကတယ္ေလ။
(မွတ္မွတ္ရရ ေျပာရရင္ သူနဲ ့ခ်စ္သူေတြျဖစ္ခါစ ေက်ာင္းက ေႏြးေအးမွာ ထမင္းတူတူစားရင္း သူ ့ထမင္းဘူးထဲမွာ ပါလာတဲ့ဟင္းပါ။)
ရ။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္ဥျပန္ေၾကာ္ လို ့ေခၚၾကတယ္။ ၾကက္ဥကို နာနာေလးေခါက္၊ ဆား အခ်ိဳမႈန္ ့ သင့္ရံုထည့္၊ ၿပီးေတာ့ ဒယ္အိုးျပားျပားနဲ ့ေၾကာ္၊ က်က္ရင္ ေသးေသး ေသးေသးလွီးထား၊ အဲဒါကိုမွ ၾကိတ္ထားတဲ့ ၀က္သား အေၾကတို ့၊ ေသးေသးတံုးထားတဲ့ ၾကက္သားတို ့၊ ပုဇြန္တို ့နဲ ့ျပန္ေၾကာ္စားတဲ့ နည္းပါ။ လုပ္ရတာ လက္၀င္ၿပီး အရသာအားျဖင့္ေတာ့ သိပ္ထူးထူးျခားျခားမရွိလွတဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါဘဲ။
၈။ ၾကက္ဥ ငါးပိခ်က္ ဆိုတာၾကားဖူးၾကပါသလား…။
ၾကားဖူးတဲ့သူေတြက ၿငိမ္ၿငိမ္ေန… မၾကားဖူးတဲ့သူေတြက နားေထာင္ေနာ္…။
ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြကို ပါးပါးလွီး ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီနဲနဲ နဲ ့ ဆီသပ္၊ ျပီးရင္ မွ်င္ငါးပိ နဲနဲပါေရာထည့္ၿပီး ခဏ ဆီသပ္၊ ၿပီးရင္ အဲဒီအထဲကို ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ျမန္ျမန္ေလးေမႊ။ ဒါဆိုရင္ ၾကက္ဥ ငါးပိခ်က္ ရေရာေပါ့။ မွ်င္ငါးပိရဲ ့အနံ ့ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသပ္ကထိန္း ၿပီး မွ်င္ငါးပိရဲ ့အငန္ ကိုေတာ့ ၾကက္ဥ ကထိန္း သြားပါတယ္။ သူ ့ကိုေတာ့ ေဆာင္းတြင္း နံနက္ေစာေစာ ခ်မ္းခ်မ္းစီးစီး အခ်ိန္မ်ိဳးေတြမွာ ဆီထမင္းနဲ ့တြဲစားေလ့ရွိတယ္။ ထမင္းနဲ ့ေတာ့ တြဲမစားဖူးဘူး။
ဒါေတြကေတာ့ ၾကက္ဥကို တိုက္ရိုက္ အသံုးခ်ၿပီး ဟင္းအျဖစ္ခ်က္တဲ့နည္းေတြပါ။
က်န္တဲ့ အသံုးခ်နည္းေတြကေတာ့...
- ၾကက္ဥကို ႏြားႏို ့နဲ ့ေရာၿပီး ဆားေလး၊ သၾကားေလးထည့္၊ ေရဆူဆူထဲမွာ ေပါင္းလိုက္ရင္ ရတဲ့ ၾကက္ဥပူတင္း၊
- ၾကိတ္ထားတဲ့ ၀က္သား၊ ၾကက္သားေတြနဲ ့ေရာၿပီး ပူတင္းလုပ္သလိုဘဲ ေပါင္းလိုက္ရင္ ၀က္သားေပါင္း၊ ၾကက္သားေပါင္း၊
- ၾကက္ဥကို မက်က္တက်က္ေၾကာ္၊ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္လုပ္ၿပီး ေပါင္မုန္ ့နဲ ့ အတူတြဲၿပီး Breakfast မွာစားလို ့ရ၊
- ေပါင္မုန္ ့ကို ၾကက္ဥေခါက္ထားတဲ့ အထဲစိမ္ၿပီး ေၾကာ္လိုက္ရင္ ေပါင္မုန္ ့ၾကက္ဥေၾကာ္၊ သၾကားေလးျဖဴးစား၊
- ဆားေရနဲ ့သံုးပါတ္ေလာက္ စိမ္ထားၿပီး ရလာတဲ့ ၾကက္ဥဆားစိမ္၊
(အဲဒါကို ျပဳတ္လိုက္ၿပီးရင္ ဆီေလးဆမ္းၿပီး ထမင္းျဖဴေလး နဲ ့စားရင္စား၊ ၾကက္သြန္စိမ္း ပါးပါးလွီးၿပီးေတာ့ သုတ္စားရင္စား။)
- ထံုးေရၾကည္နဲ ့စိမ္ထားရင္ ရလာတဲ့ ၾကက္ဥကိုက်ေတာ့ Century Egg၊
(အဲဒါက်ေတာ့ ျပဳတ္စရာမလိုေတာ့၊ အခြံခြာ ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ ့ သုတ္စားေလ့ရွိၾကတယ္။
ျမန္မာလိုဆိုရင္ေတာ့ ေဆးဘဲဥ လို ့ေခၚၾကတာေပါ့၊ ဒါေပမယ့္ ဒီမွာက်ေတာ့ ဘဲဥက ရွားၿပီး ေစ်းလဲၾကီးတဲ့အတြက္ ၾကက္ဥကိုဘဲ ထံုးေရနဲ ့စိမ္ၾကတယ္ လို ့သိရပါတယ္။)
ၾကက္ဥအေၾကာင္းသာေရးၿပီး အျပင္က အခြံအေရာင္သာ ကြာျခားၿပီး သူနဲ ့အစစ အရာရာ တူညီလွတဲ့ ကိုေရႊဘဲဥ ကိုက်ေတာ့ ဘာေၾကာင့္မ်ား စကားထဲထည့္ မေျပာတာလဲ လို ့ေမးစရာ အေၾကာင္းရွိပါတယ္။
ဟုတ္ပါတယ္။ ကြ်န္မတို ့ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ၾကက္ဥနဲ ့ဘဲဥက ေစ်းမကြာၾကပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ဒီမွာေတာ့ ၾကက္ဥေစ်းနဲ ့ဘဲဥေစ်းက တစ္၀က္ေလာက္ (တစ္ခါတစ္ခါ တစ္၀က္ေတာင္ေက်ာ္ခ်င္ေသး…) ကြာပါတယ္။ ဘဲဥကေစ်းၾကီးတာပါ။ ဒီေတာ့လဲ ဘာမွထူးထူးျခားျခား အရသာ သိတ္မကြာလွတဲ့ အတူတူ ၾကက္ဥကိုဘဲ ၀ယ္စား ျဖစ္ေတာ့တာေပါ့။ (အမွန္ကေတာ့ ဘဲဥက အရသာပို ေလးေလးပင္ပင္ ရွိတယ္လို ့တစ္ခ်ိဳ ့ကေျပာၾကပါတယ္။ ထားလိုက္ပါေတာ့ေလ...)
ၾကံဳလို ့ေျပာျပရအံုးမယ္။
တစ္ခါကေတာ့ ဘဲဥခ်ဥ္ရည္ဟင္းကို ဘဲဥနဲ ့သာ ခ်က္စားခ်င္စိတ္ေပၚလာလို ့ အခြံေရာင္ျဖဴျဖဴနဲ ့ အလံုးအခဲေလး ေတြကို ဒါဘဲဥဘဲ ဆိုၿပီး ဘူးေပၚက စာကို တစ္ခ်က္ကေလးမွ မဖတ္ၾကည့္ဘဲနဲ ့၀ယ္လိုက္မိပါတယ္။ (အမွန္ကေတာ့ ဘူးမွာ ကပ္ထားတဲ့ ေစ်းႏႈန္းကို မျမင္ခ်င္ေယာင္ ေဆာင္တာေလ…။) လား.. လား.. အိမ္ေရာက္ေတာ့ ျပဳတ္မလို ့ ၾကည့္လိုက္ေတာ့မွ ဘူးေပၚမွာ White Chicken Egg လို ့ေရးထားတာ ေတြ ့ရတယ္။ ေဒၚသက္ေ၀ တစ္ေယာက္ ေကာင္းေကာင္းၾကီး ခံလိုက္ရတာေပါ့။ စာမဖတ္တတ္တဲ့ သူတစ္ေယာက္လို ၀ယ္လာမိတဲ့ ကိုယ့္ကိုကိုယ္လဲ ရယ္ခ်င္ပက္က်ိေပါ့။ အဲဒါနဲ ့တစ္ဆက္ထဲမွာဘဲ ေမာင္မင္းၾကီးသား ၾကက္မမ်ားကိုလဲ “ေအာ.. ေအာ... သင္းတို ့က အျဖဴေရာင္ အဆင္းရွိေသာ ၾကက္ဥ မ်ားကိုလဲ ဥတတ္ၾကေသးသကိုး လို ့အံ့ၾသရင္း”…။ (သူတို ့ေတြ Whitening Lotion ေတြမ်ား လိမ္းၾကသလားမသိ... ဟီဟိ။)
ကဲ… ၾကက္ဥအေၾကာင္းေတြ ေတြးမိေတြးရာ ေတြးရင္း ေရးမိေရးရာ ေရးလိုက္တာ ေတာ္ေတာ္ေလးကို ရွည္လ်ားတဲ့ ပိုစ့္တစ္ခုျဖစ္သြားပါေရာလား။ သူငယ္ခ်င္းတို ့ေရ… ဒီပိုစ့္ေလးကို အပ်င္းေျပ ဖတ္စရာတစ္ခုအေနနဲ ့ ဖတ္ၾကပါ။ ေနာက္ထပ္ ၾကက္ဥခ်က္နည္း အသစ္မ်ားရွိေသးတယ္ ဆိုရင္လဲ ေ၀မွ်ၾကပါလို ့ ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ ၾကက္ဥဟင္း ခ်က္စားရင္း ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ။
သက္ေ၀ တစ္ေယာက္ ၾကက္ဥဟင္းနဲ ့ ထမင္းစားျဖစ္တဲ့ တစ္ညေနမွာ (အလုပ္မရွိ အလုပ္ရွာၿပီး...) ၾကက္ဥတစ္လံုး ရဲ ့အသံုး၀င္္မႈ အေၾကာင္းကို (ၾကီးၾကီး က်ယ္က်ယ္ နဲ ့ေနာ္...) စဥ္းစားၾကည့္ရင္း လူေတြဟာ သူ ့ကို နည္းလမ္း အသြယ္သြယ္ နဲ ့အသံုးခ်ၾက၊ စားပံုစားနည္း အမ်ိဳးမ်ိဳး နဲ ့ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ တတ္ၾကတာကို ေတြးမိသြားရာကေန ဒီပိုစ့္ေလးကို ေရးျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥ ကို ခ်က္ပံုခ်က္နည္း၊ စားပံု စားနည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ကြ်န္မ လက္လွမ္းမွီသေလာက္၊ သိသေလာက္ စဥ္းစားၿပီး ေရးထားပါတယ္။ အခုေရးထားတဲ့ နည္းေတြထဲမွာ မပါတဲ့ အျခားေသာ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း အသစ္ အသစ္ မ်ားရွိေသးတယ္ ဆိုရင္လဲ ျဖည့္စြက္ေပးပါေနာ္။
ၾကက္ဥကို ဟင္းလ်ာတစ္ခု အေနနဲ ့စားတတ္ၾကပံုေတြကေတာ့…
၁။ အလြယ္ဆံုးအေနနဲ ့ကေတာ့ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္.. ေလးစိတ္ စိတ္ၿပီး ဆီေလးဆမ္း၊ ထမင္းပူပူေလးနဲ ့စား…။
သူ နဲ ့လိုက္ဖက္တာကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တို ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္တို ့ပါ။
(ငယ္ငယ္က မႏၱေလးကို မီးရထားနဲ ့ခရီးသြားရင္ လမ္းမွာစားဖို ့ေမေမ ခ်က္ယူလာေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းေတြထဲက တစ္မ်ိဳးပါ။ ေျခာက္ေျခာက္ေသြ ့ေသြ ့နဲ ့ သယ္ရယူရ လြယ္ကူၿပီး ထမင္းလဲၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ခုအျဖစ္ ခဏခဏ အမွတ္ရေနပါတယ္။)
၂။ ေနာက္အလြယ္ဆံုး တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္ဥကို အလံုးလိုက္ မက်က္တက်က္ေၾကာ္… ဒါလဲ ထမင္းျဖဴ ပူပူေလးနဲ ့စား.. ေကာင္းတာဘဲ။ လြယ္ကူၿပီး အခ်ိန္ကုန္သက္သာ အဟာရျဖစ္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳး ဆိုရင္လဲ မမွားပါ။ (ခ်ဥ္ေပါင္နဲ ့မွ်စ္ေၾကာ္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးနဲ ့ဆို စားလို ့ ေကာင္းမွေကာင္း။)
၃။ ေနာက္တစ္ခါ က်က္ေအာင္ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္စိမ္း၊၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့၊ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္တို ့နဲ ့သုတ္စားတာပါ။ ပဲၾကာဆံျပဳတ္ေလး နဲ ့ အာလူးျပဳတ္ေလး ပါးပါးလွီးထည့္ႏိုင္ရင္ ပိုေတာင္ေကာင္းေသး။ စိတ္ရွည္ေသာ အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္ေပါ့…။
(သက္ေ၀နဲ ့ေတာ့ လားလားမွ မဆိုင္ေပါင္...)။
၄။ ၾကက္သြန္နီေလးကို ပါးပါးလွီး ဆားနဲနဲ နဲ ့နယ္ၿပီးေဆး၊ ၾကက္ဥကို အဲဒီ ၾကက္သြန္နီနဲ ့ေရာေခါက္ၿပီးေၾကာ္…။ စိတ္ရွည္ရင္ အဲဒီထဲကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို ့ ၀က္အူေခ်ာင္းတို ့ပါးပါးလွီးၿပီး ေရာေၾကာ္ရင္လဲ ရေသးတယ္ေလ…။
(အိမ္မွာ ဟင္းမရွိတဲ့ေန ့တို ့၊ ဟင္းက်န္တာ နဲေနတဲ့ ေန ့မ်ိဳးေတြမွာ အၾကံအဖန္ ထုႏိုင္တဲ့ နည္းေကာင္းတစ္ခုပါ။)
၅။ ၾကက္ဥကိုျပဳတ္၊ ျငဳတ္သီး ၾကက္သြန္ေထာင္း ဆီသပ္ၿပီး ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ထည့္၊ ၿပီးေတာ့ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ထည့္၊ အေပါ့ အငန္ျမည္း ၾကက္ဥျပဳတ္ကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးထည့္၊ မဆလာေလး အုပ္လိုက္ရင္ ၾကက္ဥခ်ဥ္ေရဟင္း ရေရာေပါ့၊ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္ထည့္မယ့္အစား ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ခ်ဥ္ဟင္းအရည္ထဲကို ၾကက္ဥအစိမ္းလိုက္ ေဖါက္ထည့္ ၿပီးေတာ့လဲ ခ်က္တတ္ၾကတာေတြ ့ဖူးပါတယ္။ လြယ္လဲလြယ္ကူ၊ အခ်ိန္ကုန္ သက္သာ၊ အျမင္လဲ တစ္မ်ိဳးဆန္း၊ စားလို ့လဲေကာင္းပါတယ္။
(ေမေမကေတာ့ တစ္ခါတစ္ရံဆို အဲဒီထဲကို ရံုးပတီသီးႏုႏုေလးေတြ လက္တစ္ဆစ္ေလာက္စီ ပိုင္းၿပီးထည့္တတ္ပါတယ္။)
၆။ ဒီတစ္ခါက်ေတာ့ အေပၚကလိုဘဲ ၾကက္ဥကိုျပဳတ္၊ ၾကက္သြန္နီေတြ ပါးပါးလွီး ဆီသပ္၊ ၿပီးရင္ ျငဳတ္သီး အၾကမ္းမႈန္ ့ နဲ ့ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ပါထည့္ၿပီး ဆီသပ္၊ ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ေလးစိတ္စိတ္ထည့္၊ ငန္ျပာရည္ အခ်ိဳမႈန္ ့ေလး အေနေတာ္ေအာင္ထည့္… ဒါကိုေတာ့ ၾကက္ဥဆီျပန္ လို ့ေခၚၾကတယ္ေလ။
(မွတ္မွတ္ရရ ေျပာရရင္ သူနဲ ့ခ်စ္သူေတြျဖစ္ခါစ ေက်ာင္းက ေႏြးေအးမွာ ထမင္းတူတူစားရင္း သူ ့ထမင္းဘူးထဲမွာ ပါလာတဲ့ဟင္းပါ။)
ရ။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္ဥျပန္ေၾကာ္ လို ့ေခၚၾကတယ္။ ၾကက္ဥကို နာနာေလးေခါက္၊ ဆား အခ်ိဳမႈန္ ့ သင့္ရံုထည့္၊ ၿပီးေတာ့ ဒယ္အိုးျပားျပားနဲ ့ေၾကာ္၊ က်က္ရင္ ေသးေသး ေသးေသးလွီးထား၊ အဲဒါကိုမွ ၾကိတ္ထားတဲ့ ၀က္သား အေၾကတို ့၊ ေသးေသးတံုးထားတဲ့ ၾကက္သားတို ့၊ ပုဇြန္တို ့နဲ ့ျပန္ေၾကာ္စားတဲ့ နည္းပါ။ လုပ္ရတာ လက္၀င္ၿပီး အရသာအားျဖင့္ေတာ့ သိပ္ထူးထူးျခားျခားမရွိလွတဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါဘဲ။
၈။ ၾကက္ဥ ငါးပိခ်က္ ဆိုတာၾကားဖူးၾကပါသလား…။
ၾကားဖူးတဲ့သူေတြက ၿငိမ္ၿငိမ္ေန… မၾကားဖူးတဲ့သူေတြက နားေထာင္ေနာ္…။
ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြကို ပါးပါးလွီး ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီနဲနဲ နဲ ့ ဆီသပ္၊ ျပီးရင္ မွ်င္ငါးပိ နဲနဲပါေရာထည့္ၿပီး ခဏ ဆီသပ္၊ ၿပီးရင္ အဲဒီအထဲကို ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ျမန္ျမန္ေလးေမႊ။ ဒါဆိုရင္ ၾကက္ဥ ငါးပိခ်က္ ရေရာေပါ့။ မွ်င္ငါးပိရဲ ့အနံ ့ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသပ္ကထိန္း ၿပီး မွ်င္ငါးပိရဲ ့အငန္ ကိုေတာ့ ၾကက္ဥ ကထိန္း သြားပါတယ္။ သူ ့ကိုေတာ့ ေဆာင္းတြင္း နံနက္ေစာေစာ ခ်မ္းခ်မ္းစီးစီး အခ်ိန္မ်ိဳးေတြမွာ ဆီထမင္းနဲ ့တြဲစားေလ့ရွိတယ္။ ထမင္းနဲ ့ေတာ့ တြဲမစားဖူးဘူး။
ဒါေတြကေတာ့ ၾကက္ဥကို တိုက္ရိုက္ အသံုးခ်ၿပီး ဟင္းအျဖစ္ခ်က္တဲ့နည္းေတြပါ။
က်န္တဲ့ အသံုးခ်နည္းေတြကေတာ့...
- ၾကက္ဥကို ႏြားႏို ့နဲ ့ေရာၿပီး ဆားေလး၊ သၾကားေလးထည့္၊ ေရဆူဆူထဲမွာ ေပါင္းလိုက္ရင္ ရတဲ့ ၾကက္ဥပူတင္း၊
- ၾကိတ္ထားတဲ့ ၀က္သား၊ ၾကက္သားေတြနဲ ့ေရာၿပီး ပူတင္းလုပ္သလိုဘဲ ေပါင္းလိုက္ရင္ ၀က္သားေပါင္း၊ ၾကက္သားေပါင္း၊
- ၾကက္ဥကို မက်က္တက်က္ေၾကာ္၊ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္လုပ္ၿပီး ေပါင္မုန္ ့နဲ ့ အတူတြဲၿပီး Breakfast မွာစားလို ့ရ၊
- ေပါင္မုန္ ့ကို ၾကက္ဥေခါက္ထားတဲ့ အထဲစိမ္ၿပီး ေၾကာ္လိုက္ရင္ ေပါင္မုန္ ့ၾကက္ဥေၾကာ္၊ သၾကားေလးျဖဴးစား၊
- ဆားေရနဲ ့သံုးပါတ္ေလာက္ စိမ္ထားၿပီး ရလာတဲ့ ၾကက္ဥဆားစိမ္၊
(အဲဒါကို ျပဳတ္လိုက္ၿပီးရင္ ဆီေလးဆမ္းၿပီး ထမင္းျဖဴေလး နဲ ့စားရင္စား၊ ၾကက္သြန္စိမ္း ပါးပါးလွီးၿပီးေတာ့ သုတ္စားရင္စား။)
- ထံုးေရၾကည္နဲ ့စိမ္ထားရင္ ရလာတဲ့ ၾကက္ဥကိုက်ေတာ့ Century Egg၊
(အဲဒါက်ေတာ့ ျပဳတ္စရာမလိုေတာ့၊ အခြံခြာ ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ ့ သုတ္စားေလ့ရွိၾကတယ္။
ျမန္မာလိုဆိုရင္ေတာ့ ေဆးဘဲဥ လို ့ေခၚၾကတာေပါ့၊ ဒါေပမယ့္ ဒီမွာက်ေတာ့ ဘဲဥက ရွားၿပီး ေစ်းလဲၾကီးတဲ့အတြက္ ၾကက္ဥကိုဘဲ ထံုးေရနဲ ့စိမ္ၾကတယ္ လို ့သိရပါတယ္။)
ၾကက္ဥအေၾကာင္းသာေရးၿပီး အျပင္က အခြံအေရာင္သာ ကြာျခားၿပီး သူနဲ ့အစစ အရာရာ တူညီလွတဲ့ ကိုေရႊဘဲဥ ကိုက်ေတာ့ ဘာေၾကာင့္မ်ား စကားထဲထည့္ မေျပာတာလဲ လို ့ေမးစရာ အေၾကာင္းရွိပါတယ္။
ဟုတ္ပါတယ္။ ကြ်န္မတို ့ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ၾကက္ဥနဲ ့ဘဲဥက ေစ်းမကြာၾကပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ဒီမွာေတာ့ ၾကက္ဥေစ်းနဲ ့ဘဲဥေစ်းက တစ္၀က္ေလာက္ (တစ္ခါတစ္ခါ တစ္၀က္ေတာင္ေက်ာ္ခ်င္ေသး…) ကြာပါတယ္။ ဘဲဥကေစ်းၾကီးတာပါ။ ဒီေတာ့လဲ ဘာမွထူးထူးျခားျခား အရသာ သိတ္မကြာလွတဲ့ အတူတူ ၾကက္ဥကိုဘဲ ၀ယ္စား ျဖစ္ေတာ့တာေပါ့။ (အမွန္ကေတာ့ ဘဲဥက အရသာပို ေလးေလးပင္ပင္ ရွိတယ္လို ့တစ္ခ်ိဳ ့ကေျပာၾကပါတယ္။ ထားလိုက္ပါေတာ့ေလ...)
ၾကံဳလို ့ေျပာျပရအံုးမယ္။
တစ္ခါကေတာ့ ဘဲဥခ်ဥ္ရည္ဟင္းကို ဘဲဥနဲ ့သာ ခ်က္စားခ်င္စိတ္ေပၚလာလို ့ အခြံေရာင္ျဖဴျဖဴနဲ ့ အလံုးအခဲေလး ေတြကို ဒါဘဲဥဘဲ ဆိုၿပီး ဘူးေပၚက စာကို တစ္ခ်က္ကေလးမွ မဖတ္ၾကည့္ဘဲနဲ ့၀ယ္လိုက္မိပါတယ္။ (အမွန္ကေတာ့ ဘူးမွာ ကပ္ထားတဲ့ ေစ်းႏႈန္းကို မျမင္ခ်င္ေယာင္ ေဆာင္တာေလ…။) လား.. လား.. အိမ္ေရာက္ေတာ့ ျပဳတ္မလို ့ ၾကည့္လိုက္ေတာ့မွ ဘူးေပၚမွာ White Chicken Egg လို ့ေရးထားတာ ေတြ ့ရတယ္။ ေဒၚသက္ေ၀ တစ္ေယာက္ ေကာင္းေကာင္းၾကီး ခံလိုက္ရတာေပါ့။ စာမဖတ္တတ္တဲ့ သူတစ္ေယာက္လို ၀ယ္လာမိတဲ့ ကိုယ့္ကိုကိုယ္လဲ ရယ္ခ်င္ပက္က်ိေပါ့။ အဲဒါနဲ ့တစ္ဆက္ထဲမွာဘဲ ေမာင္မင္းၾကီးသား ၾကက္မမ်ားကိုလဲ “ေအာ.. ေအာ... သင္းတို ့က အျဖဴေရာင္ အဆင္းရွိေသာ ၾကက္ဥ မ်ားကိုလဲ ဥတတ္ၾကေသးသကိုး လို ့အံ့ၾသရင္း”…။ (သူတို ့ေတြ Whitening Lotion ေတြမ်ား လိမ္းၾကသလားမသိ... ဟီဟိ။)
ကဲ… ၾကက္ဥအေၾကာင္းေတြ ေတြးမိေတြးရာ ေတြးရင္း ေရးမိေရးရာ ေရးလိုက္တာ ေတာ္ေတာ္ေလးကို ရွည္လ်ားတဲ့ ပိုစ့္တစ္ခုျဖစ္သြားပါေရာလား။ သူငယ္ခ်င္းတို ့ေရ… ဒီပိုစ့္ေလးကို အပ်င္းေျပ ဖတ္စရာတစ္ခုအေနနဲ ့ ဖတ္ၾကပါ။ ေနာက္ထပ္ ၾကက္ဥခ်က္နည္း အသစ္မ်ားရွိေသးတယ္ ဆိုရင္လဲ ေ၀မွ်ၾကပါလို ့ ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ ၾကက္ဥဟင္း ခ်က္စားရင္း ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ။
(ၾကက္ဥ အလြန္ၾကိဳက္ေသာ ခ်စ္သူငယ္ခ်င္း ႏွစ္ေယာက္သို ့ အမွတ္တရ…)